Anketa: Hlasujte za najlepšiu fotku bratislavskej MHD roku 2017

Škoda 30T #7508 na Starom moste (24 %)
Škoda 30T #7513 prichádza na zastávku Sad Janka Kráľa (5 %)
SOR B 9.5 #3533 na zasneženej Drotárskej ceste (3 %)
SOR NB 18 City #1851 pri kvetinovom záhone (4 %)
TAM 232 A 116 M #3702 pred Slovenskou filharmóniou (5 %)
Údržba prístrešku JCDecaux (26 %)
Citelis 12M #1033 sa snaží skryť za balíky slamy (2 %)
SOR NB 12 City #2036 na ceste II/505 (2 %)
Škoda 30T #7508 na zasnežených koľajniciach (20 %)
Vianočná električka obkolesená vozidlami v pohybe (10 %)

	

Komentáre

Pridať príspevok

Pridať odpoveď

Upraviť príspevok

Login
Heslo
K príspevku je možné pridať najviac 5 súborov vo formátoch JPG, PNG, GIF a PDF (max. 32 MB). Ku každému súboru je možné pripojiť bližší textový opis. Pridaním súborov súhlasíte s Podmienkami používania.
Reakcia na: mku81 #18:
Nuž, ale myslel som, že to bude jednoznačnejšie. ?
Reakcia na: Dispecer #17:
raz darmo, sex predava 😃
Nuž, umývanie prístrešku vyhralo... ?
Reakcia na: dupe #13:
Tak s týmto plne súhlasím, osobne som veľkým fanúšikom fotiek MHD v jej "prirodzenom prostredí", dokáže mi to ponúknuť viac pondetov na prehliadanie oproti bežným dokumentačným výcvakom à la sorka z polprofilu. Ono to vidno aj na úspechu historických fotografií, že záber s vozom samotným nezaujme toľko ako ten, kde je vidno ešte aj ľudí a ich módu, výzor a stav okolia apod.

Nápad v podobe dňa vodiča MHD by sa podľa mňa výborne hodil aj do online náborovej kampane ?
Reakcia na: Andy #12:
Ale aj tá momentka je dokonale kvalitná. Ten pohľad babky spoza skla jej tiež dodáva šmrnc, najmä v kontraste s reklamným pútačom.
Reakcia na: zbytočný človek #10:
Znacka mojho fotaku ma tak maly podiel na trhu ze ju ani hipsteri nepoznaju ?
Mpix WAR nas zasiahla vsetkych a dlho som bol presvedceny ze 16 Mpix stareho fotaku je na APSc strop. Ze pri vyssom rozliseni uz zacne byt problem s difrakciou, vdaka mensim bunkam sa zvysi sum, bude treba kvalitnejsie objektivy lebo obraz dobre nevykreslia a podobne.

Kupil som novy fotak s 24 Mpix a nic zo spomenutych urban legend sa nepotvrdilo. "Plastovy" objektiv za stovku moze az teraz ukazat co v nom drieme, neuveritelna ostrost a detajly. Vecer mozem z ruky pokojne fotit na ISO 6400 ci 12800 a sum je viditelny hlavne na jednoliatych plochach. Paradoxne su vsetky podstatne detajly zachovane a krasne ostre. Dokonca su pouzitelne aj fotky z bowlingu pri umelom osvetleni na ISO 32 000 kde som potreboval dostatocne kratky cas aby som zmrazil pohyb.

Na zaujimavu fotku netreba mat vybavu za tisice. Ak ma fotograf dobre oko, staci mu Smena 8M, alebo lepsi mobil a po citlivej uprave budu vo vysledku paradne fotky.
Reakcia na: Ike #7:
Som rad ze sa okolo fotky prsnatky trochu rozbehla diskusia. Je to stale fotka ktora sa tyka dopravy (aj ked nevidno ziadne vozidlo) a kazdodennych cinnosti okolo nej ktore berieme za samozrejme.
Verim ze inspiruje ostatnych fotografov a podelia sa s nami o svoje netradicne snimky a pohlad na MHD.
Pacila by sa mi fotoreportaz v style den vodica MHD, ktora by zachytila tych milion cinnosti ktore vodici denne robia pri vykonavani svojej profesie (od pipnutia dochadzakovej karty, prevzatie, kontrola vozu, cistenie celneho skla, nastavovanie zrkadiel, vypisanie vlakopisu, prehadzovanie vyhybky, tankovanie paliva, odstavenie vozu az po kavicku a cigaretku na obratisku a debatu s kolegami) Ale na to nie som dostatocny umelec aby som to dokazal spravne zachytit...

Kazda fotografia ma svoj pribeh. Aj tato fotka vznikla za trochu zvlastnych okolnosti. V ten den som vyuzil svoj vianocny darcek - poukaz na individualny fotokurz. Ked som s lektorkou rano preberal moju tvorbu a ze hladam inspiraciu a novy pohlad. Lektorka videla moje fotky autobusovej stanice, o ktorej vsetci vedeli ze to ma uz spocitane, napadlo ju ze vyrazime na miesto cinu a skusime sa na motiv pozriet inym pohladom.

Pri hladani zaujimavych pohladov sme narazili aj na pracovnika ktory prave utieral cerstvo umytu reklamu na pristresku aby tam nezostali smuhy. Paradny a vtipny moment. Poprosil som lektorku aby ho oslovila ci mu nebude vadit ked ho odfotime, predsalen je vacsia sanca ked ho poprosi pekna zena ako typek s fotakom. Ako vidite, s fotenim suhlasil 🙂

Takze nielen spravny cas a miesto, vystihnut moment, ale aj trochu drzosti, mat stastie na cloveka ktory je ochotny nechat sa zvecnit pri praci. A samozrejme mat vedla seba spravnu "asistentku" lektorku ktorej sa neda povedat nie ?
Reakcia na: zbytočný človek #8:
Áno, v takejto súťaži sa dá očakávať, že väčšina ľudí budú práve fotografickí laici, a tých vždy viac zaujme zaujímavá momentka, než dokonale kvalitná fotka. Ja ani nejak nevnímam rozdiely medzi slušnou fotkou urobenou hoci aj mobilom a tou dokonalou urobenou super výbavou, pokiaľ sa na to špeciálne nesústredím.
Reakcia na: zbytočný človek #8:
Pravdepodobne každý železničný šotouš bude poznať meno Ondřej Řepka. Tento človek dlhé roky fotil na Smenu 8M.
Reakcia na: Ike #9:
Záleží aj na tom či ten "amatér" vôbec sleduje koľko Mpix a koľkonásobný zoom má jeho aparát, alebo sa sústredí skôr na nájdenie vhodného momentu alebo zaujímavého pohľadu (kompozície). Najhoršia kombinácia je keď niekto pozerá na zopár vybraných parametrov fotoaparátu a podľa nich volí stroj ktorým fotí, bez toho aby poznal zákony optiky a expozície a bez toho aby mal cit pre detail a moment. Aka hipster.
Reakcia na: zbytočný človek #8:
Presne tak ? Medzi laikmi je napríklad stále množstvo ľudí, ktoré fototechniku posudzujú podľa Mpix a digitálneho zoomu ? Pritom stačí dobré svetlo a dobrý moment ? Ale zase ak presviedčajú diváci fotografa, že jeho fotka je vizualizácia, to by som nebral ako urážku, skôr naopak ?
Reakcia na: Ike #7:
Viackrát sa mi potvrdilo že fotograf s "podradnou" technikou dokáže spraviť lepší záber ako "ťažký profík" s "nadupanou" výbavou, lebo proste je na správnom mieste v správny čas, alebo dokáže nájsť kompozície a vidieť detaily, ktoré "profíkovi" uniknú. Najlepšia kombinácia by bola fotograf, ktorý dokonale ovláda teóriu a techniku, pozná limity svojej výbavy, a fotograf, ktorý zbytočne nepremýšľa a miesto snahy o technicky dokonale čistý záber sa snaží nájsť "správny moment", alebo vie nájsť zaujímavú kompozíciu, "má oko" pre zábery. Fotografia má plno atribútov podľa ktorej sa dá hodnotiť. Ak aj fotografia pôsobí "neuveriteľne čistým profesionálnym dojmom", v konečnom dôsledku to nič nemusí znamenať. ?
Reakcia na: zbytočný človek #6:
Tiež je mi ľúto, že fórum s dominantným zastúpením mužskej populácie uprednostnilo svoje pudy pred technickou stránkou výbornej fotografie ?. Ale nie, ide o to, že tu sa už dostávame na úroveň "fotografického popu", kedy kvalita nad určitú hranicu nerozhoduje a rozhoduje originalita. Výber obsahuje 10 po technickej a kompozičnej stránke kvalitných fotografií. Všetky ostatné fotografie navyše zobrazujú dopravné prostriedky. V tejto množine je víťazná fotografia skutočne originálna - nie je tam dopravný prostriedok, ilustruje odvahu a pozornosť fotografa a zároveň poskytuje až groteskne pôsobiaci výraz zamestnanca zodpovedného za údržbu prístrešku s prímesou jeho profesionality - čiže fotka je okrem toho aj vtipná. To predáva. Je to prirodzené. ?
Reakcia na: dupe #3:
Zasa toho fotografa tak nevychvaľuj, ako vidíš, hlasujúci dali prednosť správnej momentke pri čistení prístrešku. Darmo je niekomu dokonalá technika a teória spracovania fotiek, keď nevie byť v správnom čase na správnom mieste a stlačiť spúšť. ?
Vypada to, ze udrzba pristresku DPB vyhrava o prsia modelky ?
Reakcia na: Mišela #1:
Platí to, čo napísali ľudia predo mnou + ak by to bola vizualizácia, asi by ju nerobili deformovanú ako keby bola fotená širokoúhlym objektívom.
Nie je hanba nevyznať sa do fotenia a/alebo počítačovej grafiky, ale možno by bolo vhodné nevynášať súdy, keď o tom moc netuším. Stačilo sa iba opýtať, či prvá fotka nie je vizualizácia, lebo ti pripadá moc čistá a uhladená. A nie rovno ju za ňu označiť 😉
Reakcia na: Mišela #1:
Dobrý deň Mišela,
veľmi nás teší že sa Vám akneta páči aj že ste si v nej našli svojho favorita a dali mu hlas.
Fotografia Škoda 30T #7508 na Starom moste, kde všetko vonia novotou, je krásne, čisté, dokonca aj obloha bez jediného obláčika, môže navodiť dojem vizualizácie. Ako vidíte, fotograf má cit pre detail, vhodne dokázal zakomponovať línie tak aby fotografia pôsobila neuveriteľne čistým profesionálnym dojmom.
Verte že nikto z nás by nedokázal vyrobiť takto dokonalú vizualizáciu aj so všetkými nedostatkami ako popísal Viko. Vlastne to pri takýchto krásnych fotografiách to ani nepotrebujeme ?
Celú sériu fotografií zo Starého mosta nájdete v update, ktorý bol zverejnený pred rokom.
https://imhd.sk/ba/galeria/update/10248/elektricky-na-starom-moste?
Reakcia na: Mišela #1:
Síce dnes sú možnosti vizualizácií ohromné, ale prvá fotka medzi ne rozhodne nepatrí ? Stačí sa zamerať na detaily (odfláknutý kanál, chodec za zvodidlami, pohybom zdeformovaný tvar električky...)
Mám pár komentárov k zverejneným fotografiám. Tá celkom prvá električka na Starom-novom moste nie je fotografia, ale počítačová vizualizácia. Nemala by byť v ankete medzi fotkami.
Z ostatných sa mi páčia až štyri zábery, a to autobus SOR na zasneženej Drotárskej. Je to pekná momentka s autobusom v pohybe aj so snehom. Veľmi vtipná je fotka čistenie prístrešku. Na vianočnej fotografii s električkami je vystihnutá krásna atmosféra, fotograf si dal záležať a podržal aparát s dlhou expozíciou. Peknú kompozíciu má električka na zasnežených koľajniciach, čistý záber pekne zdola. A tejto som dala svoj hlas.
Inak dobrý nápad takáto anketa.
Pozdravujem
Michaela

Ďalšie ankety