Členovia organizácie Džihád za striktné dodržiavanie témy v diskusiách tento príspevok láskavo odignorujú.
Re #51902 Papyr: Vzhľadom na svoje (ne)vzdelanie by som v tejto diskusii trpel značným hendikepom, predsalen si však dovolím podotknúť, že veľa zdrojov dnes uvádza päť základných chutí. Viď napríklad http://www.nature.com/neuro/journal/v3/n2/full/nn0200_99.html alebo http://www.cell.com/content/article/abstract?uid=PIIS0092867403008444 alebo http://www.cardiff.ac.uk/biosi/staff/jacob/teaching/sensory/taste.html
Re #51902 Papyr: Vzhľadom na svoje (ne)vzdelanie by som v tejto diskusii trpel značným hendikepom, predsalen si však dovolím podotknúť, že veľa zdrojov dnes uvádza päť základných chutí. Viď napríklad http://www.nature.com/neuro/journal/v3/n2/full/nn0200_99.html alebo http://www.cell.com/content/article/abstract?uid=PIIS0092867403008444 alebo http://www.cardiff.ac.uk/biosi/staff/jacob/teaching/sensory/taste.html
aj mapa jazyka podla citlivosti na zakladne chute je skutocnost, ale nie uplne presna - jednotlive chute maju oblasti, kde su citit najsilnejsie, ale inak su vsetky cititelne na vsetkych oblastiach. A glutamat (je jedno, ci sodny, draselny etc. - clovek je voda, a vo vode aj tak zostane len glutamatovy anion) je jeden zo zakladnych neurotransmiterov, telu vlastny, bez ktoreho sa neda zit, cize preco by bol skodlivy?
5510